Selecteer een pagina
Dit is een vorm van psychotherapie die ons lichaam als uitgangspunt en focus neemt.

We zijn ons vaak niet bewust van hoeveel ons lijf “weet” zowel in fijne, liefdevolle zin als in vervelende, pijnlijke zin.

Alles wat je hebt meegemaakt in je leven, ligt , naast de herinnering  daarvan in je hoofd, opgeslagen in  je lichaam. We lijken, als het ware, twee geheugens te hebben: de ene in je ratio (hersens) en de andere in je gevoel (rest van je lichaam). In deze twee liggen alle ervaringen  van je leven opgeslagen.

Soms ervaar je het  lichamelijke, zintuiglijke, geheugen ineens heel helder. Bijvoorbeeld: bepaalde muziek of een bepaalde geur brengen een zeer levendige herinnering bij je naar boven, dat kan zowel fijn als verdrietig zijn. Soms word je er door overvallen en begrijp je het niet of pas later.

Dit feit, dat je lichaam geheugen heeft, maakt dat het een heldere en vaak krachtige ingang kan bieden naar inzicht in je klachten, die soms al jaren onverklaarbaar zijn.

Dit wil niet zeggen dat het eenvoudig is.

Door op aandachtsvolle manier te helpen om de klachten te interpreteren,  geef ik mensen inzicht in hun klachten, waardoor begrip ontstaat. We gaan op zoek naar een uitlaatklep voor de emotie die er is.

Vaak ervaren cliënten zelfs een lichte mate van verergering van hun klachten, voor mij gek genoeg, een teken dat we  goede weg zitten.

De verklaring ligt in het feit dat “alles wat aandacht krijgt, groeit”. Als een bepaalde klacht of  (lichaams)signaal voor langere tijd verwaarloosd is geweest, zal dit op het moment van aandacht een periode heftiger worden om daarna rustiger te worden en soms zelfs te verdwijnen.